Подземните градини на Форестиер

#1
Препечатвам ви една статия на Владимир Йонев за една много интересна градина.
Ако някой ви каже, че под земята не може да се отглеждат вкусни плодове,не му вярвайте.Още в началото на 20 в. това е било доказано от един чудак.Италианецът Балтасар Форестиер пристигнал в Калифорния, в малкото селище Фресно,купил си няколко акра земя и решил да отглежда плодове и зеленчуци,да живее доволно и щастливо.Но се оказало че земята се оказала твърда скала и тук не само нищо не расте, но и самото копаене е проблематично. И Балтазар намислил да прокопае катакомби- хем да се сдобие с прохладно жилище там, където през лятото температурите надхвърлят40 градуса, хем и растения ще си насади в саксии,а над тях направил отвърстия,за да достига светлината до подземната градина.
На влизане на територията на световноизвестните"Подземни градини Форестиер" се създава впечатление,че човек е попаднал в древна плодна градина-лози с натежали гроздове, нарове се пукат от зрелост, рози благоухаят.На повърхността на земята се виждат само върховете на дърветата.
Каменна стълба, увита с лозовите клонки на сладко грозде ви отвежда в подземие , където екскурзоводът-внук на един от племенниците на Форестиер и негов наследник- ще ви разкаже за феноменалната идея на своя дядо.
Подземните градини на Форестиер,разположени на 10 акра земя станали национална истор. забележителност на Калифорния.На територията на градините, принадлежащи днес на неговите непреки потомци, се намира истински подземен град,който се състои от повече от 100 стаи, коридори и тунели, издълбани в камъка лично от Форестиер в течение на последните 40 години от живота му,до 1946 г.Всички постройки били направени само от естествени,изкопани материали-камъни,пясък глина. Едва 300 долара за цимент били разходите на Форестиер за всичките години на къртовски труд.Първоначално планирано като неголямо подземно жилище от няколко стаи, катакомбите постепенно се превърнали в грамадна пещерна система, а тяхното прокопаване се превърнало в смисъл на живота на целеустремения трудохолик.Втози подземен град има спални,гостни читалня, аквариум,баня и даже храм.И разбира се централно масто заемат плодните дървета,устремили се към късчето синьо небе.Тези цитруси са на повече от100 годиниТе растяли бавно и сега изглеждат като млади оголени дървестни стволове,но редовно дават обилна реколта.И то без използването на каквито и да било торове.
 

Attachments