С какво да си оградя селски двор на село (5 декара)?

admin

Administrator
Staff Member
#1
имам желание да направя малка овощна градина в двора на дядовата къща в Плевенско село; местото е под лек налкон, добре се отцежда, и няма опастност от удар при поройни дъждове.

проблемите в това село са типичните за всички села: краде се, има крави които минават през по-леки прегради (жива ограда), несигурно бъдеще за оставането на селото на картата ... т.е. струва ли си голяма инвестиция?

как се справяте вие с подобен проблем? Цени?
 
#2
С кражбите много трудно можеш да се справиш, за съжаление. Единствения начин е постоянното видеонаблюдение, което, ако не са много изпечени крадците няма как да избегнат.

Моята градина е на село, също, но все още не много запустяло. Съседите ме познават и разчитам на тях да сигнализират при подобен случай. Къщата е така построена, че трябва да се влезе през нея, за да се излезе на двора или пък да се мине през съседните дворове които са обитаеми. За сега не съм усетил посегателство.

Не знам как е положението във твоето село, но си мисля че подобна инвестиция винаги би била добра. Попринцип висока тухлуна стена би спряла животните и повечето крадци. Не би излязла кой-знае колко скъпо. Предполагам до 200-300 лв на метър с пояси и труд. (говоря на изуст). Към цената на инвестицията трябва да добавиш, освен евентуални приходи от градината и удоволствието което би ти донесла. Бих те посъветвал да направиш градината, ако наистина го искаш.
 
#3
В нашето село се практикува така: по 24 часа жива охрана. Плаща се по 300-400 лв на човек, за да наглежда имота.
 
#4
То нявсякъде може да се постави "жива" охрана, но нещо и нямам много доверие на нея. Преди ги поставяха по бостаните, ама кражби пак имаше.
 
#5
То нявсякъде може да се постави "жива" охрана, но нещо и нямам много доверие на нея. Преди ги поставяха по бостаните, ама кражби пак имаше.
Няма ли да е малко спъко с тази жива охрана?